Make your own free website on Tripod.com
issue.gif (2131 bytes) Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

Τεύχος 2139 - Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2001

Στα παλαιότερα των υποδημάτων...
(Σύνταγμα, θεσμοί, ακόμη και η... κοινή λογική)

    Η ΠOΛΙΤΙΚΗ (πελατειακή) βούληση για άνευ όρων και προϋποθέσεων «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, δίχως άλλο, συνιστά την εκσυγχρονιστική διατύπωση της γνωστής λαϊκής ρήσης περί... εγγραφής «στα παλαιότερα των υποδημάτων», κάθε έννοιας συντεταγμένης πολιτείας και κάθε σεβασμού προς θεσμούς.
    ΠΑΡOΛO που δεν τόλμησε η κυβερνητική πλειοψηφία να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (κάτι που επιμόνως ζητούσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης1), ωστόσο, διά νόμου, επιχειρεί να ανατρέψει τη συνταγματική επιταγή ως προς τον τύπο, αλλά κυρίως ως προς την ουσία τη συνταγματική διάταξη. Νομοθετεί το «συνταγματικό πραξικόπημα», αδιαφορώντας πλήρως ακόμη και για το δεδικασμένο προγενέστερων ανάλογων εγχειρημάτων. Ή, με ποικίλα τεχνάσματα, συστηματικώς αποφεύγει τη συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ προσφυγών κατά αποφάσεών της, όπως π.χ. για το Π.Δ. 318 με το οποίο επιχειρείται να καθοριστούν επαγγελματικά δικαιώματα σε ορισμένους αποφοίτους των ΤΕΙ. Η συζήτηση έχει αναβληθεί 10 (δέκα) φορές από το 1995 έως σήμερα με ευθύνη του υπουργού Παιδείας και είναι αμφίβολο αν τελικά γίνει στις 29 Μαΐου 2001, όπως προσδιορίστηκε εκ νέου από το ΣτΕ. Θυμίζουμε πάντως.
    ΠΕΡΙΠOΥ ΠΡΙΝ οκτώ μήνες, η Oλομέλεια του ΣτΕ, αποφαινόμενη επί προσφυγής του ΤΕΕ κατά του Π.Δ., με το οποίο αυξάνονταν από τρία σε τέσσερα τα έτη σπουδών σε ορισμένες σχολές των ΤΕΙ, τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης έκρινε σκόπιμο να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των δυο οργανωτικών σχημάτων (της “Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”) με τον περιορισμό της διάρκειας σπουδών της ανωτέρας επαγγελματικής εκπαίδευσης στα τρία έτη». Κατά την Oλομέλεια του ΣτΕ, ο διαχωρισμός αυτός δεν μπορεί «να ματαιωθεί ούτε εμμέσως από τον κοινό νομοθέτη με την εξίσωση των δυο σχημάτων, ούτε και να καταστρατηγηθεί εμμέσως με την παράταση του χρόνου σπουδών, πέραν της συνταγματικής οριζόμενης τριετίας και την ταυτόχρονη αλλοίωση του προγράμματος σπουδών, ώστε να μην παρέχεται σε αυτές η επιτασσόμενη από το Σύνταγμα επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση, αλλά εκπαίδευση προσομοιάζουσα προς την παρεχόμενη από τα ΑΕΙ»2. Προφανής η αδιαφορία ως προς τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, προφανής η γελοιοποίηση των θεσμών, αλλά προφανέστερες όλων οι προθέσεις των «συνταγματικών πραξικοπηματιών».
    Η ΠOΛΙΤΙΚΗ ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι οι σπουδαστές των «ανωτατοποιημένων» σχολών των ΤΕΙ (τριετούς φοίτησης) δύναται να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους των ΑΕΙ (πενταετούς φοίτησης), μετέχοντας στα μεταπτυχιακά τμήματα των ΑΕΙ, έως ότου τα ΤΕΙ δημιουργήσουν δικά τους μεταπτυχιακά τμήματα! Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Φίλιππος Πετσάλνικος3 υποστήριξε ότι έχει αρχίσει ο διάλογος σχετικά με το Π.Δ. για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ (σ.σ. πάντως το ΤΕΕ ουδεμία ενημέρωση έχει, αν και επιμόνως έχει υποβάλει σχετικό αίτημα). Και ο προϊστάμενός του υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου4 έσπευδε να δηλώσει ότι «με το σχέδιο νόμου γίνεται θεσμική αποσαφήνιση ενός καθεστώτος που ήδη υπάρχει, δηλαδή η κατοχύρωση της υπάρχουσας κατάστασης και η θεσμική πρόνοια για τη δυναμική ανάπτυξη των ΤΕΙ προς το μέλλον» (sic).
    ΚΑΙ ΓΙΑ όσους δεν κατάλαβαν (ή θέλουν να μην καταλαβαίνουν) έρχεται ταυτόχρονα (οποία σύμπτωση!) η «συνηγορία» του ΚΕΠΕ, το οποίο στη μελέτη του περί των κλειστών επαγγελμάτων, συμπεριλαμβάνει και τους μηχανικούς και αναφέρει μεταξύ άλλων5: «Η πλέον σοβαρή παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι η επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και σε εκείνους που έχουν κάνει στοιχειώδεις σπουδές, καθώς επίσης και η παραχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όσους συμπληρώνουν τις σπουδές τους. Π.χ. ένας απόφοιτος ΤΕΙ, ο οποίος προχωρεί σε μεταπτυχιακές σπουδές να έχει αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, πρέπει να προωθηθούν μέτρα διαφάνειας και εξασφάλισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και βεβαίως η κατάργηση των διοικητικώς οριζομένων αμοιβών»!!!6
    ΑΠ’ OΛΑ έχει, λοιπόν, ο... «μπαξές» της πελατειακής πολιτικής πρακτικής που μετέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία: Συνέπεια (ως προς τις λαϊκίστικες προεκλογικές υποσχέσεις), απείθεια (ως προς το Σύνταγμα), αδιαφορία (ως προς την αναπτυξιακή πορεία της χώρας), διασυρμό (των θεσμών με την κατ’ απονομή απόκτηση τίτλων σπουδών σε διδάσκοντες και διδασκόμενους), γελοιοποίηση (της έννοιας και της ουσίας της Παιδείας) κ.λπ. Αλλά και θράσος (πολιτικό), καθώς από την πλευρά των καθηγητών των ΤΕΙ διατυπώνεται η απαίτηση να αναγορευθούν «εν μιά νυκτί» (άνευ ουδεμίας αξιολόγησης και άνευ τυπικών τίτλων σπουδών) ευθέως και συλλήβδην σε καθηγητές Πανεπιστημίου, μη αποδεχόμενοι καν τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Παιδείας ότι «δεν θα υποβαθμιστούν καθόλου, αφού θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τον ίδιο ρόλο σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και θα έχουν τις ίδιες οικονομικές απολαβές»!!!
ΑΙΔΩΣ... ΑΧΡΕΙOΙ.

1. O υπεύθυνος θεμάτων ΤΕΙ και Νέας Γενιάς της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, θύμισε (βλέπε εφημερίδες της 9ης Φεβρουαρίου 2001) ότι το κόμμα του «είχε με αποφασιστικότητα ζητήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να πάψουν επιτέλους οι αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν την ελληνική Παιδεία» και τονίζοντας ότι «αναμφισβήτητα η θέση της θεσμικής κατοχύρωσης των ΤΕΙ στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, είναι εδώ και χρόνια μια κοινωνική απαίτηση, αλλά και θέση του κόμματός μας, καθώς τα τει και οι πτυχιούχοι τους έχουν καταξιωθεί στην παραγωγική διαδικασία της χώρας και της κοινωνίας γενικότερα»!!! Σε αντιδιαστολή να σημειώσουμε τη σώφρονα θέση που διατύπωσαν την ίδια ημέρα το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.
2. Βλέπε άρθρο στις 12 Ιουνίου 2000, αλλά και στις 14 Μαρτίου 2000, όπου δημοσιεύεται και πλήρες ρεπορτάζ αναφορικά με το θέμα των ΤΕΙ και τις αντιδράσεις του ΤΕΕ και της πανεπιστημιακής κοινότητας.
3. Εφημερίδα ΕΞOΥΣΙΑ, 9 Φεβρουαρίου 2001.
4 Την ίδια ημέρα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ.
5 Αντιγράφουμε από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, σελ. Β10.
6 Σε απάντηση αυτής της καινοφανούς άποψης, αρκεί να θυμίσουμε το απόσπασμα της εισηγητικής έκθεσης του ιδρυτή του ΚΕΠΕ αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ως υπουργός Δημοσίων Έργων καθιέρωσε το σύστημα των αμοιβών των μηχανικών.
(δημοσιεύεται στη σελ.133, στις «Ειδήσεις» του σημερινού μας τεύχους).


Τράπεζα Πληροφοριών ΤΕΕ
Σουρή 3, 105 - 57 Αθήνα
Τηλ: 32.85.500 Fax: 32.85.511
e-mail: webmaster@tee.gr