Make your own free website on Tripod.com

ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το παρακάτω κείμενο ήλθε με e-mail. Με κόκκινο ο αποστολέας παραθέτει παραγράφους από την επιστολή μου στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ

Subject: H Τροπολογία της Ντροπής για τα ΤΕΙ.
Date: Sat, 6 May 2000 20:49:42 +0300
From: "P.Papadiotis" pfp@otenet.gr
To: <hdimop@hnet.teipir.gr>

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Αφορμή της επιστολής αποτελεί η δημοσίευση από το Δελτίο του ΤΕΕ της επιστολής σας για το θέμα των ΤΕΙ.

Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω επίσης ως μέλος του ΤΕΕ αναζητώντας την ταμπακέρα της διαμάχης.
Κατ' αρχήν ο λαϊκισμός είναι έκδηλος σε όλη την επιστολή σας αποδέκτης της οποίας θα έπρεπε να είναι ο σπουδαστής των ΤΕΙ και όχι οι συναδελφοί σας μέλη του ΤΕΕ.

Η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου εξαντλεί τον ρόλο του ΤΕΕ ως Συμβούλου του Κράτους σε παρεμβάσεις και προσφυγές σε βάρος των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία παρέχουν εκπαίδευση σε πάνω από εκατό χιλιάδες Ελληνόπουλα και απασχολούν εκατοντάδες διπλωματούχους μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ δεν εξαντλεί τον ρόλο του σ' αυτό. Δεν είναι άχρηστη η παρεχόμενη εκπαίδευση από τα ΤΕΙ αλλά προετοιμάζει Τεχνικούς εφαρμογής με θεωρητικό υπόβαθρο και είναι απαραίτητοι οι απόφοιτοι για την στελέχωση εργοληπτικών και άλλων τεχνικών εταιρειών. Είναι ο απαραίτητος κρίκος μεταξύ του Μηχανικού (Διπλωματούχου) και του εργοδηγού ή του εργάτη. Αυτός μέχρι τώρα είναι ο ρόλος που οι γνώσεις τους και οι σπουδές τους , τους επιτρέπει. Ήξεραν από την Αρχή που πάνε να σπουδάσουν και ποιος θα είναι ο ρόλος τους, στην μικρή Ελληνική Αγορά Εργασίας. Αυτό όμως δεν αρκεί στους Καθηγητές των ΤΕΙ. Αυτοί θέλουν να γίνουν «Καθηγητές Τεχνολογικών Πανεπιστημίων».
Φανταστείτε τη λειτουργία ενός Νοσοκομείου μόνο με Γιατρούς και καθαρίστριες. Χωρίς εξειδικευμένο και με ιατρικές γνώσεις παραϊατρικό προσωπικό. Αλήθεια με την αναβάθμιση οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θα ασκούν Ιατρικό επάγγελμα;

Τους συναδέλφους αυτούς μηχανικούς, η διοίκηση του ΤΕΕ με την στάση και την συμπεριφορά της τους αγνοεί πλήρως, τους εκθέτει και τους διασύρει.

Δημιουργούμε το πρόβλημα σε όλους τους συναδέλφους του ΤΕΕ (αυτοί χάνουν μερίδιο από την μικρή πίτα) και μετά τα βάζουμε με τη διοίκηση του ΤΕΕ ότι μας εκθέτει. Δυστυχώς για σας οι αναγνώστες του ΕΔ του ΤΕΕ δεν είναι απόφοιτοι ΤΕΙ.

Ας αναλογιστεί ότι οι περισσότεροι μηχανικοί καθηγητές ΤΕΙ έχουν εκλεγεί με ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, τα οποία δεν απαιτούνται για να διοικήσεις το ΤΕΕ, ούτε για να αλαλάζεις εναντίον της εκπαιδευτικής αναβάθμισης των Τμημάτων των ΤΕΙ ως συνδικαλιστής Ανεξάρτητης παράταξης μηχανικών.

Αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στα διεθνή χρονικά ένα συνδικάτο να προσπαθεί να απαγορεύσει την αναβάθμιση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στόχο την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του.

Η διοίκηση του ΤΕΕ είναι εκλεγμένη και δεν αποτελείται από κάποιους πχ που ξεκίνησαν ωρομίσθιοι καθηγητές στα ΤΕΙ χωρίς να κριθούν από κανένα και με κάποια τροπολογία (πιθανόν πριν τις εκλογές) γίνανε καθηγητές (δεν είναι φυσικά όλοι σ' αυτήν την κατηγορία, εσείς θα ξέρετε καλύτερα) .

Η εκπαιδευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αρμοδιότητα των επαγγελματικών συντεχνιών και συλλόγων ούτε του ......ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο απευθύνεται με τόση ένταση ο κ. Λιάσκας!

Αλλά ποιών, μήπως των καθηγητών των ΤΕΙ;

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος "Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους...."

Αυτά θα τα κρίνουν οι Συνταγματολόγοι και το ΣΤΕ.

Η διοίκηση του ΤΕΕ περνάει τον δικό της μεσαίωνα με νοοτροπίες και πρακτικές των δεκαετιών '60 και '70, όταν οι μηχανικοί ζούσαν βάζοντας σφραγίδες και υπογραφές.

Αφορισμοί που δεν πρέπει να διατυπώνονται για την εκλεγμένη διοίκηση του ΤΕΕ.

Οι περισσότεροι μηχανικοί σήμερα δεν εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν αλλά κυρίως από τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, που δεν έχουν σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Κυρίως από τα επαγγελματικά δικαιώματα και μετά από τα υπόλοιπα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί λιγοστεύουν και εδώ και πολλά χρόνια η πλειοψηφία των μηχανικών έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας στο Δημόσιο, σε τεχνικές εταιρείες και σε βιομηχανίες, οι οποίες δεν ασχολούνται με το αν οι υπάλληλοί τους είναι ή όχι μέλη του ΤΕΕ αλλά με το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο στα τεχνικά και διοικητικά τους καθήκοντα.

Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν έχει να κάνει με το συζητούμενο.

Το ΤΕΕ νομιμοποιείται να προσπαθεί να περιφρουρήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών με συνδικαλιστικούς αγώνες και κινητοποιήσεις όχι όμως με απόπειρες απαγόρευσης της εξέλιξης και βελτίωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Θα απαγορεύσουμε και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη όταν γίνεται για το έννομο (ή εικαζόμενο) συμφέρον των μελών του; Και αυτό πως ονομάζεται μήπως «Δημοκρατία». Πως θα τα περιφρουρήσει όταν ο καθένας κραδαίνει τη σφραγίδα του Μηχανικού (ακόμη και Γιατρού ή Δικηγόρου);

Το ΤΕΕ νομιμοποιείται να διατηρήσει και να επαυξήσει τα απαιτούμενα προσόντα για εγγραφή νέων μελών και να σοβαρέψει τις επαγγελματικές εξετάσεις εναρμονιζόμενο προς τους αντίστοιχους φορείς της υπόλοιπης ΕΕ. Το ΤΕΕ νομιμοποιείται, αφού το επιθυμεί, να καλοδέχεται ως μέλη τους αποφοίτους των πανεπιστημίων της Πρίστινα, της Γουαδαλούπης και της Μοζαμβίκης .

Κακώς

....και να αρνείται την εγγραφή αποφοίτων ΤΕΙ

Πολύ σωστά. Το επόμενο βήμα θα είναι να εγγράψει και τους απόφοιτους των ΙΕΚ (με αναβάθμιση αντίστοιχη των ΤΕΙ), που ήδη είναι στη φάση να συγκροτήσουν Συλλόγους και Σωματεία και αίτημα τι άλλο από την αναβάθμιση (έχουν αντίστοιχα επιχειρήματα με αυτά των ΤΕΙ). Που σταματάει αυτό; Στον απόφοιτο των Μέσων Τεχνικών Σχολών ; (στο Βόλο είδα πινακίδα «Πολιτικός Μηχανικός Απόφοιτος ΜΤΣ».

Αυτό που δεν νομιμοποιείται να κάνει ως ηθικά, επιστημονικά και δεοντολογικά απαράδεκτο είναι να προσπαθεί να στερήσει από τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα την δυνατότητα αναβάθμισης των σπουδών τους. Αυτό είναι συντεχνιακός φασισμός.

........εμείς οι μηχανικοί καθηγητές ΤΕΙ αισθανόμαστε ντροπή και εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα απέναντι στους σπουδαστές μας.

Υπερβολές. Αυτός που πέρασε σε 5 ή 8 μέσο όρο στα ΤΕΙ ή χωρίς εξετάσεις με τα «20άρια» , τι περισσότερο περιμένει από τους καθηγητές και την Σχολή του; Πως ακολούθως αντιλήφθηκαν ότι θα γίνουν Μηχανικοί -Γιατροί - Οικονομολόγοι;
Αυτοί που τελείωσαν τις Σχολές πριν 10 ή 15 χρόνια , θα αποκτήσουν και αυτοί τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα; Πως θα αναβαθμιστούν; Με σεμινάρια και προγράμματα εξομοίωσης αντίστοιχα των Δασκάλων;

Τα ΤΕΙ είναι πλέον..........
......... Από το 1983 εκλέγονται συνεχώς καθηγητές ΤΕΙ με προσόντα ίδια με αυτά που απαιτούνται για τους καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Εδώ πλησιάζουμε στην ταμπακέρα

Στα περισσότερα Τμήματα ΤΕΙ γίνεται σημαντική τεχνολογική και εφαρμοσμένη έρευνα
...................της πλατείας Ομονοίας

Έχουν ιδρυθεί πολλές για τον πληθυσμό της Ελλάδας πανεπιστημιακές Σχολές και δεν χρειάζεται να μετονομάσει τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ.

Η επιστολή είναι προσβλητική όταν έχει σαν αποδέκτες Συναδέλφους Διπλωματούχους Μηχανικούς και μάλιστα.
Αλήθεια όταν γραφτήκατε μέλος στο ΤΕΕ διαβάσατε τον «κώδικα δεοντολογίας του Μηχανικού» που μας δώσανε μαζί με το έντυπο με το υπόδειγμα σφραγίδας (3χ8);
Δυστυχώς για κάποιον που ασκεί το επάγγελμα του Μηχανικού και δεν είναι Καθηγητής (ΜΕ, ΤΕΙ, ΑΕΙ) ή Δημόσιος Υπάλληλος , η οπτική γωνία είναι εντελώς διαφορετική.

Τώρα για την ταμπακέρα .....................

Η μέθοδος του παραθύρου.
Το Τέχνασμα το ίδιο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αναβαθμίζω τη Σχολή αυξάνοντας τα έτη σπουδών και εξισώνω αναδρομικά όλους τους μέχρι τώρα αποφοιτήσαντες.
Μέχρι τώρα:

1.Δάσκαλοι (οι 2ετούς εκπαίδευσης έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά και μισθολογικά με τους 4ετούς).

2. Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης προερχόμενοι,
Από ΚΑΤΕΕ
Από ΤΕΙ
Από Σιβιτανίδιο
Από Μέσες και Κατώτερες Σχολές Εργοδηγών.
Συνοικιακά Ωδεία.
«Καθηγητές» που θα προωθήσουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

5. Μηχανικοί (Με υποκατηγορίες)

-Εξ Υπομηχανικών.
-Από ΚΑΤΕΕ
-Από ΤΕΙ
-Θα ακολουθήσουν τα IEK , τα ΤΕΕ (νέο φρούτο ) και οι εργοδηγοί.

Όλοι ίδιοι με τους αποφοίτους του ΕΜΠ. Ότι δεν πετύχαμε δια των σπουδών το πετυχαίνουμε με ένα ΠΔ (318/94).
Ακολουθεί η αύξηση των εξαμήνων σπουδών των ΤΕΙ ώστε δια της πλαγίας τα μετατρέπουμε σε Ανώτατες Σχολές επιτυγχάνοντες (στα χαρτιά ) την επαγγελματική εξομοίωση όλων των αποφοιτησάντων από ΤΕΙ- ΚΑΤΕΕ - Ανώτερες Σχολές Υπομηχανικών με τους αποφοίτους των Πολυτεχνείων τους δε διδάσκοντες σ' αυτά σε Πανεπιστημιακούς Καθηγητές.

Ποιοι πρωτοστατούν ;
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι , οι μη Μηχανικοί παρατρεχάμενοι του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Παιδείας (26/11/99). Παρέμβαση έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΠΘ στην συζητούμενη προσφυγή του ΤΕΕ στο ΣΤΕ , λέγοντας ότι «δεν μπορεί το ΤΕΕ να παίζει τον ρόλο του Ρομπέν των τεχνικών στην εκπαίδευση» .

Η ποιότητα των μελετών των έργων κατά το ΥΠΕΠΘ, δεν έχει σχέση με τις Σπουδές, ούτε φυσικά με την ασφάλεια και την αντισεισμικότητα των έργων. Πάρτε όλα τα Ελληνικά Γραφεία μελετών και δες τε την στελέχωσή τους. Πόσοι απόφοιτοι ΤΕΙ υπάρχουν; Γιατί άραγε;

Έχω ζήσει στα εργοτάξια, επί πολλά χρόνια όλες τις παραπάνω υποκατηγορίες Μηχανικών. Πιστεύω ότι κυρίως οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών μπορούν να σταθούν.

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν διεκδίκησαν ποτέ ρόλους που οι γνώσεις τους δεν τους επιτρέπουν. Είχαμε καλούς εργοδηγούς και βοηθούς εργοταξιάρχη.

Μετά τα προηγούμενα
Πρoτασή μου προς την Κυβέρνηση:

1. Μετατροπή όλων των Σχολών Νοσοκόμων και Νοσηλευτών σε Ιατρικές Σχολές (προσθέτοντας 2 εξάμηνα) και εξομοίωση όλων των αποφοίτων με τους Γιατρούς (είναι δίκαιο να περάσουν από πρόγραμμα εξομοίωσης αντίστοιχο των Δασκάλων), και ο Θεός βοηθός.

2. Άνοιγμα του επαγγέλματος των Δικηγόρων και σε μη απόφοιτους Νομικών Σχολών (ο τρέχων συσχετισμός Βουλευτών που είναι δικηγόροι δύσκολα θα το επιτρέψει).

Πρότασή μου προς Γονείς και Μαθητές.
1. Όταν μπαίνετε σε Τεχνικό Γραφείο ή Ιατρείο ,να προσπαθείτε να εντοπίζετε το πτυχίο (δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει), ή ρίξτε μια ματιά προς τη βιβλιοθήκη για να εντοπίσετε την χώρα σπουδών.
2. Μην ταλαιπωρείστε άδικα διαβάζοντας και ξοδεύοντας σε φροντιστήρια. Βάλτε στόχο μια Σχολή της πλάκας και θα βρείτε τρόπο επαγγελματικά να σταδιοδρομήσετε σαν Εκπαιδευτικός, Μηχανικός, Γιατρός ακόμη και Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Αλήθεια σαν πολίτης όλα τα προηγούμενα τα επικροτείτε;
Καταλαβαίνετε ότι το θέμα είναι γενικότερο και δεν είναι διαμάχη του ΤΕΕ με τα ΤΕΙ , αλλά αυτών που προσπάθησαν και κουράστηκαν να πετύχουν σε μια Πολυτεχνική Σχολή και περιμένουν να επιβιώσουν από το επάγγελμα αυτό και εκείνων που ξεκίνησαν μη θέλοντας (ή μπορώντας) για μία κατάρτιση στα ΤΕΙ και διαπίστωσαν ότι με πολιτικές πιέσεις - πορείες και μία τροπολογία σ' ένα Νομοσχέδιο μπορούν σε μια νύχτα να γίνουν επιστήμονες.
Για μένα οι κύριοι υποκινητές και εμπνευστές είναι Εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ και δυστυχώς πολλοί απ' αυτούς , ανήκουν σ' αυτούς που προσπάθησαν.
Είναι στην κρίση των συναδέλφων τους Μηχανικών μελών του ΤΕΕ.

Με εκτίμηση

Π.Παπαδιώτης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.(82)
ΑΜ ΤΕΕ 36915

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ κ. συνάδελφε,
πιστεύω ότι δεν μελετήσατε τις θέσεις μου προσεκτικά αφού σας διέφυγε ότι πουθενά δεν μιλάω για ισοτίμηση των 5-ετούς φοιτήσεως διπλωματούχων μηχανικών με τους μέχρι σήμερα πτυχιούχους τεχνολόγους, αποφοίτους των ΤΕΙ. Εγώ προσωπικά αντιδρώ στην στάση του ΤΕΕ και κάποιων σαν και σας που έχετε επιδοθεί σε έναν πόλεμο εναντίον της βελτίωσης και αναβάθμισης του ακαδημαϊκού επιπέδου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ΤΕΙ επειδή φοβόσαστε ότι αν οι απόφοιτοί μας βελτιωθούν θα κινδυνέψουν οι εργολαβίες σας και η πώληση της σφραγίδος σας. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμμια δύναμη στον κόσμο που να νομιμοποιείται να απαγορεύει σε κάποιον να βελτιώνεται. Θα παρατηρήσατε εξάλλου ότι είμαι από εκείνους που αποσυνδέω την ακαδημαϊκή μόρφωση από τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διεκδικήσεων, πολιτικών συγκυριών, δημοσίων σχέσεων, κινητοποιήσεων και άλλων μεθόδων, η επιτυχία ή μη των οποίων είναι άσχετη με το επίπεδο της μόρφωσης που πρέπει να δίνουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα περισσότερα "επαγγελματικά δικαιώματα" του μηχανικού που απαιτούν την σφραγίδα 5x8 στην οποία αναφέρεστε, απαιτούν γνώσεις Τεχνικού Λυκείου και μπορώ ενδεικτικά να σας αναφέρω μερικά της ειδικότητός μου π.χ. έγκριση μπαγκαζιέρας, αλλαγή μηχανής αυτοκινήτου, ανελκυστήρες κ.λπ. Τι θέλετε να μας πείτε τώρα ότι το να παρίσταται εκτός από δικηγόρος και πολιτικός μηχανικός (με αμοιβή) στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων άνω των 5 εκατ. δρχ. είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Αυτό ήταν ένα από τα "επαγγελματικά δικαιώματα" για το οποίο πάλεψε ανεπιτυχώς το ΤΕΕ εις το παρελθόν και καλά θα κάνει να ξαναπαλέψει και αν το ίδιο "επαγγελματικό δικαίωμα" το διεκδικούν και οι τεχνολόγοι, το ΤΕΕ να παλέψει και με αυτούς, ας μας αφήσει όμως ησύχους να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Αναφέρεστε στην ανάγκη ύπαρξης μιας ενδιάμεσης βαθμίδας μεταξύ μηχανικού και εργάτη, αποδίδοντας την αρμοδιότητα παραγωγής των στελεχών αυτών στα ΤΕΙ. Εγώ πιστεύω ότι ο μηχανικός είναι ακριβώς αυτός ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ έργου/εργοδοσίας και εργατών και μαστόρων και δεν χρειάζεται άλλος διαμεσολαβητής. Οι μηχανικοί ανάλογα με τα προσόντα, τις εμπειρίες τους και τις ικανότητές τους βρίσκουν την θέση τους στην παραγωγική διαδικασία και τα εργοτάξια. Αλλοι γίνονται ερευνητές, άλλοι μελετητές, άλλοι εργοταξιάρχες, άλλοι project managers, εργοδηγοί, αποθηκάριοι. Οταν γράφετε ότι "κυρίως οι απόφοιτοι των Ελληνικών Πολυτεχνικών Σχολών μπορούν να σταθούν" αναγνωρίζετε ότι οι υπόλοιποι παίζουν ή πρέπει  να παίζουν  τον ρόλο του εργοδηγού καταργώντας αυτόματα την ανάγκη μηχανισμού παραγωγής εργοδηγών, αφού αυτό το έχουν αναλάβει τα Πολυτεχνεία του εξωτερικού. Η έκπτωση αυτή του επιπέδου των μηχανικών είναι αυτή που τροφοδοτεί πλέον την αγορά με εργοδηγούς μηχανικούς, καταργώντας defacto την ανάγκη του ενδιάμεσου στελέχους εφαρμογής, που κατά την γνώμη σας πρέπει να παράγουν τα ΤΕΙ.

Αναφερθήκατε επίσης απαξιωτικά στο επίπεδο των σπουδαστών των ΤΕΙ. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός σε τέτοιου είδους θέματα που αφορούν μεγάλο μέρος της νεολαίας μας ιδίως όταν η διαφορά στις μονάδες που απαιτούνται για να μπει κανείς στο ΕΜΠ ή σε κάποιο περιφερειακό Πολυτεχνείο είναι μεγαλύτερη από αυτήν που χωρίζει τους σπουδαστές μας από τα περιφερειακά Πολυτεχνεία. Η ρατσιστική σας όμως άποψη για τους σπουδαστές και αποφοίτους ΤΕΙ δεν με εκλήσσει, αφού εσείς αμφισβητείτε ακόμα και τους διπλωματούχους ξένων αναγνωρισμένων Πολυτεχνείων και αποδέχεστε μόνον τους αποφοίτους Ελληνικών Πολυτεχνείων.

Με εκτίμηση
Ηρ. Γ. Δημόπουλος
Διπλ. Ηλ/γος-Μηχ/γος Μηχανικός Ε.Μ.Π.(74)
ΑΜ ΤΕΕ 21458